okladka 9 2015

PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE KRÓW TO PODSTAWA!

Żywienie bydła mlecznego to kluczowa sprawa w hodowli tych zwierząt i właśnie tej kwestii poświęcony jest wrześniowy numer naszego miesięcznika. Temat numeru otwiera artykuł Barbary Stefańskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pt. „Okres Przejściowy – monitoring, żywienie i dobrostan”, w którym opisane są nowe koncepcje żywienia w okresie okołoporodowym. W reportażach „Z życia doradcy” i „Mleczarnie dbają o jakość” czytelnik zapozna się z kolei z pracą doradcy żywieniowego i efektami jakie mogą przynieść gospodarstwu odpowiednio przygotowane dawki pasz i kontrola nad żywieniem w oborze. Tematykę tą porusza również Freddy Durand z Grupy Produkcyjnej Lactalis Polska, który w wywiadzie zwraca uwagę na to, jak odpowiednio skomponowane pożywienie przekłada się na wzrost produkcji mlecznej w gospodarstwie. W numerze 9 naszego czasopisma można także zapoznać się z sylwetkami doradców żywieniowych PFHBiPM, którzy swoją wiedzą i kwalifikacjami zawsze służą pomocą.
O tym, czy kukurydza może oszukać suszę opowiada Roman Warzecha z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, a Michał Dąbrowski i Łukasz Zielonka z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie przedstawiają analizę jakościową prawidłowej kiszonki z kukurydzy.
W artykule „Średnia ważona czy zwykła”, Krzysztof Słoniewski z PFHBiPM tłumaczy w przystępny sposób wartości przedstawiane na raportach wynikowych, a Anna Siekierska w swoim tekśćie podsumowuje „Udaną Inaugurację Laboratorium Genetyki Bydła”.
Z redakcyjną wizytą odwiedziliśmy także gospodarstwa Marty i Adama Pietruszyńskich w Stradunach, Cezarego Graboowskiego w Pomaskach, Janusza Przydrożnego z Zamysłowa i kombinat rolny w Bądeczu.
W najnowszym numerze znajdą Państwo także aktualne informacje hodowlane i ekonomiczne, a także nowości związane z hodowlą bydła i produkcją mleka. Zapraszamy do lektury.

Numer 9/2015 - Spis treści

CIEKAWOSTKI
6
FAKTY 8
KARY I SUSZA OBNIŻĄ PRODUKCJĘ 10
CENY 12
OKRES PRZEJŚCIOWY – MONITORING, ŻYWIENIE I DOBROSTAN 16
Z ŻYCIA DORADCY 20
MLECZARNIE DBAJĄ O JAKOŚĆ 24
NIE MOŻNA STAĆ W MIEJSCU 27
„ŻYWIENIOWCY” DO USŁUG 28
MAGGIE – JEJ WYSOKOŚĆ SUPERCZEMPION 31
4 X 100 W STRADUNACH 32
LEPSZA ŚREDNIA WAŻONA CZY „ZWYKŁA”? 40
ZAWALCZMY O KISZONKĘ 45
OBORA PROSTA WYKONANIU 50
INWESTUJE PRZEZ LATA 52
DOBRZE POLICZONE 54
PRZYJEMNOŚĆ Z HODOWLI 60
W WOLNEJ CHWILI 62