okladka 4 2017

ŻYWIĆ BYDŁO BEZ GMO

Żyjemy coraz zdrowiej. Nawet jak sami o to nie bardzo dbamy, wymusza to na nas otoczenie, które kreuje trendy, również te żywieniowe. Ostatnio, w myśl właśnie tej zasady stawia się bardzo mocny nacisk na żywność wolną od wszelkiego rodzaju organizmów modyfikowanych genetycznie. Nie można się dziwić, iż tendencja ta jest mocno odczuwalna również w rolnictwie, oraz przemyśle przetwórczym mleka. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów rozpoczęto produkcję mleka i jego przetworów uzyskiwanych na bazie mleka od krów żywionych paszami bez modyfikacji.

W kwietniowym numerze „Hodowli i Chowu Bydła” postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej tematyce GMO, wyjaśnić jego historię i pochodzenia, opisać skalę zastosowania, a także odpowiedzieć na najczęściej zadawane pytania z nim związane. W Temacie Numeru przedstawiliśmy artykuły, w których możecie Państwo przeczytać o alternatywnych metodach żywienia krów i cieląt bez GMO, a także jak takiej „rewolucji” dokonać i z jakimi nakładami pracy i kosztami się ona wiąże.

W numerze 4 naszego miesięcznika koncentrujemy się także na błędach żywieniowych ograniczających produkcję mleka, a także informujemy o czynnikach wywołujących ostre formy mastitis. Szczególną uwagę prosimy zwrócić na materiał przygotowany przez Centrum Genetyczne PFHBiPM, poświęcony korekcji racic, a także ich genetycznie uwarunkowanym schorzeniom. Oprócz tego w kwietniowym numerze znajdą Państwo informacje ekonomiczne, a także nowości i porady dotyczące techniki rolniczej, upraw i żywienia krów. Serdecznie zapraszamy do lektury.

Numer 4/2017

spis tresci 4 2017