#007 Ważna sprawa, by kolczyk nie spadał!


ABY KOLCZYKOWANIE PRZEBIEGŁO SZYBKO, SPRAWNIE I BEZ NIESPODZIANEK

Kolczykowanie – Zakładanie kolczyka – tuż przed zaciśnięciem

✅  Przed kolczykowaniem każdorazowo sprawdź, czy obie części kolczyka są poprawnie umieszczone w kolczykownicy i spasowane ze sobą (czy męska część jest wyrównana do osi otworu części żeńskiej). W niektórych aplikatorach należy przekręcić żeńską część, aby ją wycentrować i zapobiec wewnętrznemu uszkodzeniu kolczyka (pominięcie tej czynności może spowodować, że kolczyk szybciej zostanie zgubiony!).

✅ Gdy kolczykujesz w temperaturze bliskiej 0°C, postaraj się utrzymać elementy kolczyka w cieple. To pomoże w łatwiejszym zespoleniu kolczyków. Im zimniejsze są kolczyki, tym większa siła jest potrzebna do zakolczykowania. Kolczykowanie w ekstremalnych temperaturach (<-30°C) może spowodować, że kolczykownica lub kolczyki zostaną złamane przez zwiększone siły.

✅ Z kolczykownicy spadł założony kolczyk lub igła? – ponownie spasuj ze sobą kolczyki przed kolczykowaniem. Może być potrzebne skorzystanie z zapasowej kolczykownicy, wtedy również należy najpierw spasować obie części kolczyka.

Zachęcamy do rozpowszechniania postów z tej serii, tak byśmy wszyscy mogli się od siebie uczyć.

W numerze – 4. Hodowla i Chów Bydła – w dziale „Wiedza i edukacja” znajdą Państwo artykuł dotyczący kolczykowania, warto się z nim zapoznać.

Polska Federacja – nr 13 na liście dostawców ARiMR
#byKolczykNieSpadał

Lista dobrych praktyk kolczykowania została stworzona przez Paula Laronde zarządzającego działem ds. znaczników i technologii w CCIA Canadian Cattle Identification Agency  i opublikowana w ramach kampanii informacyjnej „Rettension Maters”. Thank you for sharing information with us! #CCIA #traceability

Related Post

W jakim celu stosujemy identyfikację urzędową bydła i dlaczego tak ważna jest jej unifikacja wewnątrz Unii Europejskiej?W jakim celu stosujemy identyfikację urzędową bydła i dlaczego tak ważna jest jej unifikacja wewnątrz Unii Europejskiej?

Dzięki szybkiemu przepływowi informacji wewnątrz krajów UE oraz pomiędzy nimi możemy szybko zapobiegać ogniskom chorób takich jak BSE. „Przy zwalczaniu BSE jest istotne zidentyfikowanie przeżuwaczy pozostałych w gospodarstwie, w którym przebywało bydło, u którego stwierdzono BSE,

W jakim celu stosujemy identyfikację urzędową bydła i dlaczego ważna jest jej unifikacja wewnątrz UE?W jakim celu stosujemy identyfikację urzędową bydła i dlaczego ważna jest jej unifikacja wewnątrz UE?

Rejestracja gospodarstw, nadawanie unikalnych numerów identyfikacyjnych bydłu połączone z ich paszportami oraz rejestracja zdarzeń w krajowych bazach danych, gwarantują pełną możliwość śledzenia przemieszczeń bydła. W celu wspierania tej identyfikowalności w Unii Europejskiej wprowadzono trzy główne narzędzia: