Kolczyki dla bydła z Północnej Irlandii zmieniają prefiks numeru z „UK 9” na „XI 0


Zmiana obowiązuje od 24 czerwca 2024 r. Okres przejściowy, podczas którego hodowcy mogą zakładać kolczyki z prefiksem UK trwa tylko do 27 stycznia 2025 r.

Zmiana wynika z dostosowania do unijnych przepisów dotyczących zdrowia zwierząt, w celu umożliwienia płynnego przemieszczania zwierząt na rynki Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii zgodnie z Rozporządzeniem (EU) 2016/429. Zmiana pierwszej cyfry wynika z wzięcia pod uwagę przyszłego wprowadzenia elektronicznej identyfikacji (EID).

Kolczyki nie zmienią swojego wyglądu jedynie ulegnie zmianie zapis:

np. jeżeli ostatni nadany numer to: UK 9 123456 1234 5*

nowo nadany numer będzie miał formę: XI 0 123456 1235 6* (*ostatnia cyfra kontrolna wnika z poprzedzających ją cyfr)

źródło: https://www.daera-ni.gov.uk/news/introduction-new-livestock-identification-tag-codes
zdjęcie: Peter Steele / pexels.com

Related Post

Genotypowanie zwierząt to szybka i bezpieczna metoda hodowlanaGenotypowanie zwierząt to szybka i bezpieczna metoda hodowlana

Czy genotypowanie to grzebanie w genach Nic z tych rzeczy. Genotypowanie nie ma nic wspólnego z modyfikacjami genetycznymi czy ingerencją w genom To po prostu czytanie informacji zapisanych w DNA. Jest to tak samo bezpieczne rozwiązanie, jak czytanie książki czy użycie czytnika kodów QR lub

Czy poprawnie złożyłem zamówienie na kolczyki dla bydła?Czy poprawnie złożyłem zamówienie na kolczyki dla bydła?

Zamówienia na kolczyki, posiadając Odpowiedź na wniosek… możecie złożyć przez stronę www.polskafederacja.pl lub mailowo na kolczyki@polskafederacja.pl – gdy zamówienie zostanie poprawnie do nas wysłane otrzymują Państwo powiadomienie na podany przez Was adres e-mail. W przypadku wypełnienia formularza poprzez stronę

W jakim celu stosujemy identyfikację urzędową bydła i dlaczego tak ważna jest jej unifikacja wewnątrz Unii Europejskiej?W jakim celu stosujemy identyfikację urzędową bydła i dlaczego tak ważna jest jej unifikacja wewnątrz Unii Europejskiej?

Dzięki szybkiemu przepływowi informacji wewnątrz krajów UE oraz pomiędzy nimi możemy szybko zapobiegać ogniskom chorób takich jak BSE. „Przy zwalczaniu BSE jest istotne zidentyfikowanie przeżuwaczy pozostałych w gospodarstwie, w którym przebywało bydło, u którego stwierdzono BSE,