ABY KOLCZYKOWANIE PRZEBIEGŁO SZYBKO, SPRAWNIE I BEZ NIESPODZIANEK
➽ Kolczykowanie – Zakładanie kolczyka – tuż przed zaciśnięciem
✅ Przed kolczykowaniem każdorazowo sprawdź, czy obie części kolczyka są poprawnie umieszczone w kolczykownicy i spasowane ze sobą (czy męska część jest wyrównana do osi otworu części żeńskiej). W niektórych aplikatorach należy przekręcić żeńską część, aby ją wycentrować i zapobiec wewnętrznemu uszkodzeniu kolczyka (pominięcie tej czynności może spowodować, że kolczyk szybciej zostanie zgubiony!).
✅ Gdy kolczykujesz w temperaturze bliskiej 0°C, postaraj się utrzymać elementy kolczyka w cieple. To pomoże w łatwiejszym zespoleniu kolczyków. Im zimniejsze są kolczyki, tym większa siła jest potrzebna do zakolczykowania. Kolczykowanie w ekstremalnych temperaturach (<-30°C) może spowodować, że kolczykownica lub kolczyki zostaną złamane przez zwiększone siły.
✅ Z kolczykownicy spadł założony kolczyk lub igła? – ponownie spasuj ze sobą kolczyki przed kolczykowaniem. Może być potrzebne skorzystanie z zapasowej kolczykownicy, wtedy również należy najpierw spasować obie części kolczyka.
Zachęcamy do rozpowszechniania postów z tej serii, tak byśmy wszyscy mogli się od siebie uczyć.
W numerze – 4. Hodowla i Chów Bydła – w dziale „Wiedza i edukacja” znajdą Państwo artykuł dotyczący kolczykowania, warto się z nim zapoznać.
Polska Federacja – nr 13 na liście dostawców ARiMR
#byKolczykNieSpadał
Lista dobrych praktyk kolczykowania została stworzona przez Paula Laronde zarządzającego działem ds. znaczników i technologii w CCIA Canadian Cattle Identification Agency i opublikowana w ramach kampanii informacyjnej „Rettension Maters”. Thank you for sharing information with us! #CCIA #traceability