System identyfikacji bydła – Japonia


Najdroższa wołowina pochodzi z Japonii. Mięso najwyższej klasy i jakości dostaje status A4 i A5. Kupując wołowinę o niebotycznej cenie chcemy wiedzieć skąd pochodzi i czy nie jesteśmy oszukani – ceny mogą sięgać ponad 300-550$ (1200-2100 zł) za kilogram mięsa! I tu przychodzi nam z pomocą identyfikacja. Na każdym importowanym kawałku mięsa znajduje się certyfikat określający datę wyceny mięsa, numer ID krowy, numer próbki DNA, producent oraz eksporter. Oraz metka z ubojni z numerem krowy. Wpisując na stronach japońskich urzędów numer krowy możemy sprawdzć z którego gospodarstwa pochodzi, kiedy się urodziła gdzie była przemieszczana i gdzie ubita. Numer można sprawdzić tu: https://www.id.nlbc.go.jp/top.html?pc – strona jest po japońsku co prawda ale mozna sobie pomóc tłumaczem z telefonu :), lub po angielsku w ograniczonym zakresie: https://www.id.nlbc.go.jp/CattleSearch/search/agreement_en
Głównym zadaniem systemu identyfikacyjnego w Japonii jest zapobieganie rozprzestrzenianiu się encefalopatii bydła (BSE), której pierwszy przypadek w tym kraju wykryto w 2001 r. System ten ma także promować identyfikację poszczególne rasy bydła, producentów oraz konsumentów. Wg Japońskiego prawa do wiadomości publicznej są podawane pozycje wpisane do rjestru identyfikacji bydła.

źródło: Ciekawy film o tym jak jest oceniane japońskie mięso Wagyu: „How Japanese Wagyu Beef is Graded | Farm to Table ★ ONLY in JAPAN” (https://www.youtube.com/watch?v=HG8f0TX1Zn0 )

Related Post

#12 CZĘSTE PROBLEMY ZWIĄZANE Z KOLCZYKOWANIEM – ODPOWIEDZI#12 CZĘSTE PROBLEMY ZWIĄZANE Z KOLCZYKOWANIEM – ODPOWIEDZI

 Kolczyk nie zaciska się poprawnie – ponownie sprawdź kolczykownicę i kolczyki.  Igła aplikatora dziurawi żeński kolczyk podczas aplikacji – problem leży najprawdopodobniej w igle. Często w takiej sytuacji męski kolczyk nie trzyma się poprawnie na igle

#009 Ważna sprawa, by kolczyk nie spadał!#009 Ważna sprawa, by kolczyk nie spadał!

ABY KOLCZYKOWANIE PRZEBIEGŁO SZYBKO, SPRAWNIE I BEZ NIESPODZIANEK ➽ Kolczykowanie – Zakładanie kolczyka: czy zwracasz na to uwagę? ✅ Podczas kolczykowania obie części kolczyka muszą być zatrzaśnięte jednym płynnym zaciśnięciem kolczykownicy. ✅ Nie kolczykuj gdy się zmęczysz

Kolczykowanie cieląt – ocena częstości występowania zmian w ranie i określenie czynników ryzykaKolczykowanie cieląt – ocena częstości występowania zmian w ranie i określenie czynników ryzyka

Zachęcamy do przeczytania tekstu dotyczącego gojenia się ran po kolczykowaniu i jak i kiedy im zapobiegać w najnowszym 9 numerze Hodowli i Chowu Bydła: holstein.pl/kolczykowanie-cielat-ocena-czestosci-wystepowania-zmian-w-ranie-i-okreslenie-czynnikow-ryzyka/