System identyfikacji bydła – Japonia


Najdroższa wołowina pochodzi z Japonii. Mięso najwyższej klasy i jakości dostaje status A4 i A5. Kupując wołowinę o niebotycznej cenie chcemy wiedzieć skąd pochodzi i czy nie jesteśmy oszukani – ceny mogą sięgać ponad 300-550$ (1200-2100 zł) za kilogram mięsa! I tu przychodzi nam z pomocą identyfikacja. Na każdym importowanym kawałku mięsa znajduje się certyfikat określający datę wyceny mięsa, numer ID krowy, numer próbki DNA, producent oraz eksporter. Oraz metka z ubojni z numerem krowy. Wpisując na stronach japońskich urzędów numer krowy możemy sprawdzć z którego gospodarstwa pochodzi, kiedy się urodziła gdzie była przemieszczana i gdzie ubita. Numer można sprawdzić tu: https://www.id.nlbc.go.jp/top.html?pc – strona jest po japońsku co prawda ale mozna sobie pomóc tłumaczem z telefonu :), lub po angielsku w ograniczonym zakresie: https://www.id.nlbc.go.jp/CattleSearch/search/agreement_en
Głównym zadaniem systemu identyfikacyjnego w Japonii jest zapobieganie rozprzestrzenianiu się encefalopatii bydła (BSE), której pierwszy przypadek w tym kraju wykryto w 2001 r. System ten ma także promować identyfikację poszczególne rasy bydła, producentów oraz konsumentów. Wg Japońskiego prawa do wiadomości publicznej są podawane pozycje wpisane do rjestru identyfikacji bydła.

źródło: Ciekawy film o tym jak jest oceniane japońskie mięso Wagyu: “How Japanese Wagyu Beef is Graded | Farm to Table ★ ONLY in JAPAN” (https://www.youtube.com/watch?v=HG8f0TX1Zn0 )

Related Post