System identyfikacji bydła – Japonia


Najdroższa wołowina pochodzi z Japonii. Mięso najwyższej klasy i jakości dostaje status A4 i A5. Kupując wołowinę o niebotycznej cenie chcemy wiedzieć skąd pochodzi i czy nie jesteśmy oszukani – ceny mogą sięgać ponad 300-550$ (1200-2100 zł) za kilogram mięsa! I tu przychodzi nam z pomocą identyfikacja. Na każdym importowanym kawałku mięsa znajduje się certyfikat określający datę wyceny mięsa, numer ID krowy, numer próbki DNA, producent oraz eksporter. Oraz metka z ubojni z numerem krowy. Wpisując na stronach japońskich urzędów numer krowy możemy sprawdzć z którego gospodarstwa pochodzi, kiedy się urodziła gdzie była przemieszczana i gdzie ubita. Numer można sprawdzić tu: https://www.id.nlbc.go.jp/top.html?pc – strona jest po japońsku co prawda ale mozna sobie pomóc tłumaczem z telefonu :), lub po angielsku w ograniczonym zakresie: https://www.id.nlbc.go.jp/CattleSearch/search/agreement_en
Głównym zadaniem systemu identyfikacyjnego w Japonii jest zapobieganie rozprzestrzenianiu się encefalopatii bydła (BSE), której pierwszy przypadek w tym kraju wykryto w 2001 r. System ten ma także promować identyfikację poszczególne rasy bydła, producentów oraz konsumentów. Wg Japońskiego prawa do wiadomości publicznej są podawane pozycje wpisane do rjestru identyfikacji bydła.

źródło: Ciekawy film o tym jak jest oceniane japońskie mięso Wagyu: „How Japanese Wagyu Beef is Graded | Farm to Table ★ ONLY in JAPAN” (https://www.youtube.com/watch?v=HG8f0TX1Zn0 )

Related Post

Czy są potrzebne nowe kolczyki dla bydła sprowadzonego z zagranicy? Czy ma znaczenie z jakiego kraju sprowadzamy krowy?Czy są potrzebne nowe kolczyki dla bydła sprowadzonego z zagranicy? Czy ma znaczenie z jakiego kraju sprowadzamy krowy?

Zwierzęta urodzone w siedzibie stada i przybyłe spoza Unii Europejskiej muszą zostać oznakowane środkami identyfikacji zgodnymi ze wzorem obowiązującym w Polsce, numerem puli przydzielonym posiadaczowi. Zwierzęta przybyłe z państw UE zostają z numerem przydzielonym w kraju UE, duplikaty (zastępcze środki identyfikacji) dla nich

Historia środków identyfikacji dla bydła – Historia wołu BoroméaHistoria środków identyfikacji dla bydła – Historia wołu Boroméa

Księgosusz (pomór bydła) jest jedną z najwcześniejszych opisanych epizootii. Historyczne źródła informują nas o masowych chorobach zwierząt w zasadzie tylko w przypadku gdy łączyły się one z masową śmiercią ludzi i zazwyczaj w sposób, który uniemożliwia jednoznaczne rozpoznanie choroby szalejącej

W jakim celu stosujemy identyfikację urzędową bydła i dlaczego tak ważna jest jej unifikacja wewnątrz Unii Europejskiej?W jakim celu stosujemy identyfikację urzędową bydła i dlaczego tak ważna jest jej unifikacja wewnątrz Unii Europejskiej?

Dzięki szybkiemu przepływowi informacji wewnątrz krajów UE oraz pomiędzy nimi możemy szybko zapobiegać ogniskom chorób takich jak BSE. „Przy zwalczaniu BSE jest istotne zidentyfikowanie przeżuwaczy pozostałych w gospodarstwie, w którym przebywało bydło, u którego stwierdzono BSE,